Om oss

Västerås Allmänna Schackklubb bildades 1909 på Kafé Ideal på Köpmangatan. Västerås Allmänna schackklubb är Västerås äldsta schackklubb och många historiska schackstorheter har besökt klubben. Vad sägs om Bogoljubow, Aljechin, Fine, Flohr, Ståhlberg och Stoltz! Mer om klubbens historia finns längre ner på sidan.

Klubben är öppen för alla som gillar att spela schack även om ungdomsverksamheten har upphört. Klubblokalen är mycket trevlig och hur man hittar till oss framgår av "Kontakta oss"-sidan.

Vi har en förhållandevis låg medlemsavgift, enbart 500 kronor per år. 

Styrelsen:

Ordförande:                            Johnny Lilja

Sekreterare:                            Berndt Holmqvist

Kassör:                                     Gert Åkerman

Övriga ledamöter:                  Örjan Hammarström och Anders Sunnebjer

 

Revisorer: Bernt Åkerblom och Leif Ström

Lagledare: Gert Åkerman

Vice lagledare: Bernt Åkerblom

Materialförvaltare: Anders Sunnebjer

Valberedning: Björn Norén och Bernt Åkerblom

Dataskyddspolicy enligt GDPR för Västerås ASK

Klicka här: Policy

GDPR-ansvarig: Berndt Holmqvist (mail-adress finns längst ner på sidan) 

Protokoll från årsmötet 2023-09-26

Klicka här: VASK Årsmöte 20230926 utan bilagor.pdf (3189983) 

Stadgar för Västerås ASK

Klicka här: Stadgar för VASK anno 2016.pdf (117,9 kB)

Mer om Västerås ASKs historia (från TfS 2006 nr 2)

Västerås Allmänna Schackklubb bildades 1909 på Kafé Ideal vid Köpmangatan. Det fanns då ett tjugotal medlemmar. Axel Lindberg blev klubbens förste ordförande.

Bland de personer som har haft stor betydelse för Vasks verksamhet bör Ivar Jansson framhållas. Han blev medlem i föreningen 1922 och satt i styrelsen i tjugofem år, varav femton som ordförande. Han var säkert med på ett hörn när Alexander Aljechin, efter att ha vunnit Örebroturneringen 1935, fortsatte dagen efter till Västerås för en simultanföreställning i Stadshotellets rotunda. Aljechin förlorade sju av de 39 partierna. Månne det finns någon av dagens medlemmar som kan leta fram något av dessa simultanpartier? Vask har genom åren också engagerat storheter som Efim Bogoljubow, Salo Flohr, Michail Tal och Michail Botvinnik i simultanföreställningar i Västerås.

När Asea Schackklubb upphörde på 1920-talet blev Sven Carlsson medlem i Vask och han kom att bli en av klubbens ledande spelare. Mest känd för en bredare krets är han nog för att han deltog i 56 SM-tävlingar i följd. Han testamenterade ett vackert schackspel till Vask och det har blivit ett vandringspris i klubbmästerskapet.

Klubbens mest meriterade spelare genom tiderna är Åke Stenborg, som blev Sverigemästare 1956 och representerade Sverige i två olympiader.

När Vask 1959 fyllde femtio stod klubben som arrangör av SM. Det blev deltagarrekord. Det kom 507 spelare till Västerås. Gideon Ståhlberg gjorde sin första SMstart sedan 1939. Kristian Sköld säkrade SM-titeln och Ståhlberg slutade på fjärde plats. Arrangörsklubben hade två spelare bland de tolv i SM-gruppen, Åke Stenborg (då ordförande i Vask) och Sven Carlsson. De slutade åtta respektive elva. Det kostade på att både spela och hjälpa till med det organisatoriska.

Vask betraktades under många år som en av landets främsta klubbar och man hade under en följd av år ett lag i högsta divisionen. En nedtur inleddes när klubben 1988 kom näst sist i division I Norra och degraderades. Många medlemmar försvann. Sven Carlsson avled detta år. När klubben året därpå lämnade walk over i sista ronden i division II bestämde Sveriges SF att laget skulle flyttas ned till division IV. Starka spelare som Anders Eriksson och Rolf Bergström lämnade klubben.

Det var kris.

Efter detta fanns det bara en väg – uppåt. I dag lever klubben i skuggan av Västerås SK, men har en stabil verksamhet med stigande medlemsantal. Västerås ASK är på gång.

Kontakt

© 2014 All rights reserved.